Vakmanschap en ambacht!

Foto: c.a. 1920 Bouw kruidenierswinkel in Heiloo 2e links op de steiger opa Jan Adriaan Hosmus en rechts overgroot vader Jan Hosmus sr.
De Hosmussen waren van generatie op generatie metselaars, voegers en timmermannen.  Wij kunnen welstellen dat deze oude ambachten in de genen zitten bij Boudewijn. Wij gaan terug naar de tijd 1889 waar Boudewijn’s overgrootvader Jan Hosmus sr. actief was als metselaar. Jan z’n zoon , Jan Adriaan Hosmus (1900), volgende hem in dit vak.  

Overgrootvader Jan Hosmus sr. had een tien jaar oudere en enige broer.  Adrianus Hosmus, geboren in Limmen op 10-12-1864. Adrianus was timmerman en opgeleid in de praktijk. Een mooie stolp waar hij zijn “timmermansmerk” heeft achter gelaten is de Mariahoeve in Akersloot. Hij heeft daar als 19 jarige timmerman vakwerk geleverd. Helaas overleed Adriaan op de jonge leeftijd van 22 jaar. Door de schok van zijn overlijden op jonge leeftijd werd er in de familie naar hem vernoemd.

Foto: Timmermansmerk: een traditie om dat na nieuwbouw verborgen aan te brengen
Foto: De Mariahoeve in Akersloot gebouwd in 1883
De huidige bewoners van de Mariahoeve hebben uitgebreid verteld over het nauwkeurig werken van weleer toen er tijdens de verbouwing de gave vensterbank van de pronkkamer moest worden verwijderd en naadloos de slechte vensterbank kon worden vervangen achter beide ramen in de nieuwe slaapkamer. Op de foto’s  is de plafondplank met handtekening en jaartal te zien. Ook de monumentale stolp waar A. Hosmus aan mee heeft geholpen te bouwen staat op de foto.

Het timmer- en metselaars beroep sloeg 1 generatie over nl. de vader van Boudewijn,  Johan Adriaan Hosmus, voer als scheepswerktuigkundige op koopvaardijschepen van de grote vaart. In  1978 werd Boudewijn Hosmus geboren in Barsingerhorn. Een actieve zoon die graag met zijn handen wilde werken. Vader Johan ondersteunt het bedrijf op technisch vlak.

Na het voltooien van de Espeq startte Boudewijn zijn loopbaan bij een timmerbedrijf. Na jaren ervaring te hebben opgedaan, besloot Boudewijn in 2003 op eigen benen te gaan staan onder de naam Hosmus Timmerwerken.

In 2008 maakte Boudewijn en zijn vrouw Ellen de keuze om te gaan specialiseren in interieur werkzaamheden zoals het maken van keukens, kasten en overig meubilair. Door de specialisatie werd de bedrijfsnaam aangepast naar “Boudewijn Hosmus Keukenambacht”. Een verwijzing naar de ambachtelijke wijze waarop de keukens en het interieur gemaakt worden.

Een goede keuze!  In 2009 kon Ellen zelfs haar andere baan opzetten en fulltime in het bedrijf gaan werken. Sindsdien zijn zij een VOF.  

“Klanten komen bij ons omdat ze op zoek zijn naar maatwerk, persoonlijk advies, iets speciaals en in hoge kwaliteit. De bouwkundige achtergrond van Boudewijn maakt dat wij naast functioneel design en kwaliteit, ook onze klanten goed kunnen adviseren op bouwkundig gebied. Onze keuze om te specialiseren heeft goed uitgepakt, wij worden erkend en dat zien wij terug in de groei van ons bedrijf.”

Inmiddels werken ze bij Hosmus met een vast en deskundig team (bestaande uit 8 experts) dat elke dag weer met hart voor de zaak en de klant aan de slag gaat. Ook lopen er regelmatig stagiaires van de opleiding HMC (hout en meubileringscollege) in het bedrijf. Er is een groot gebrek aan goede vakmensen. Door erkend leerbedrijf te zijn, kunnen zij de kennis, ervaring en liefde voor het vak overbrengen. Bovendien laten ze hen  graag kennismaken met het bewerken van massief hout. Door leerlingen hierin te begeleiden, gaat deze prachtige manier van houtbewerking niet verloren.”

Vakmanschap staat nog altijd hoog in het vaandel: de passie voor het maken van mooie dingen is van generatie op generatie overgegaan.

Boudewijn en Ellen hebben 2 zonen, Thijs en Mats.  De oudste zoon Thijs volgt momenteel een opleiding voor meubelmaker en zou later graag in de voetsporen van zijn ouders willen treden.
onze werkwijze

Van idee tot realisatie

Begeleiding & advies

We werken met de beste materialen van een hoogwaardige kwaliteit

Ontwerp & planning

Neem de tijd. Je ideale keuken ontwerpen doe je niet in twee bezoekjes.

Uitvoering

Wij maken met ons team handgemaakte keukens en meubelen op maat.