Tafelschikking inspiratie en DIY

14.12.2020

Na de toespraak van Premier Rutte afgelopen maandag hebben we helaas te horen gekregen dat Nederland in lockdown gaat. Iets waar we allemaal niet op gehoopt hadden net nu de kerstvakantie van start gaat. Maar goed, ondanks dat we dus niet met de hele familie of een vriendengroep de kerstdagen mogen vieren betekent dat niet dat we er dit jaar geen moeite in moeten steken. Een fijn gedekte tafel, lekkere gerechten, goede wijn, een versierde boom, en gezelligheid is dit jaar nog nooit zo belangrijk geweest. Om je te helpen met het maken van een warme en gezellige kersttafel laat ik in deze blog een aantal inspiratie beelden zien, geef ik tips en heb ik een leuke Do It Yourself!

Basis

Een goede basis telt voor 10. Zorg ervoor dat alle spullen die je op je eettafel had liggen zijn opgeruimd zodat je helemaal van begin af aan kan beginnen met een goede en leuke tafelschikking. Ook is het belangrijk om de sfeer te bepalen en dezelfde kleuren te gebruiken tijdens het diner. Zo kan je op de juiste manier aankopen doen. Over de aankopen gesproken, beslis van tevoren hoe je de tafel wilt opmaken. Wil je gebruik maken van een tafelkleed, een loper, een centraal kerststuk over de gehele lengte van de tafel of kaarsen. Kijk hoe groot je tafel is, en kijk of je de gerechten tegelijk op het bord wilt gaan serveren of dat je liever lekker huiselijk de pannen op tafel wilt zetten. In dat geval moet je er rekening mee houden dat een centraal kerststuk over het midden van de tafel niet gaat lukken, en dus beter voor een loper of tafelkleed kan gaan!

Vaak zie je tijdens kerstdiners veel rood, groen, zwart en goud. Omdat tegenwoordig natuurlijke tinten weer helemaal in zijn kan je hier ook op inspelen.

Inspiratiebeelden kersttafel verschillende stylen

Servies en servetten

Servies is het belangrijkste van de hele tafel. Zonder borden, glazen en bestek wordt het moeilijk eten haha! Nee even zonder gekkigheid, zorg ervoor dat je weet waar het servies geplaatst wordt. Zo kun je zien hoeveel ruimte je nog over hebt op de tafel om hem verder aan te kleden. Het mooiste is als je één en hetzelfde servies hebt, zo houd je de tafel in dezelfde stijl. Om het servies aan te kleden kun je gebruik maken van een servet en een naamkaartje. Ook kun je het servet op verschillende manieren opmaken en neerleggen.

Leuke tip!

Ben je van plan helemaal uit te pakken deze kerst en hou je van veel kleur; dan ben je bij Huis van Middenmeer op het juiste adres. Een prachtige winkel waar het barst van kleuren, creativiteit en originaliteit. Van prachtige vazen tot aan kerstballen, en servies. Normaal gesproken is dit een super leuk uitje om heen te gaan en inspiratie op te doen. Zelfs ook nu met de lockdown kun je bij Huis van Middenmeer terecht. Ze hebben een buitenwinkel gemaakt waar al het bloemen- en kerstassortiment voor u klaar staat! Ook bieden ze de mogelijkheid om spullen via de mail of Instagram DM te reserveren of te laten bezorgen!

Huis van Middenmeer Zuiderzeeweg 4A

Decoratie

De kers op de taart kun je beter zeggen, met decoratie zorg je ervoor dat het een compleet plaatje is! Gave kandelaren, stompkaarsen, mooie kersttakken, nep sneeuw & dennenappels zijn allemaal leuke elementen die je kunt gebruiken. Maar waar vind je die leuke spullen?

Het liefst had ik tegen je willen zeggen, ga naar de winkels en leef je uit... Jammer maar helaas.

Alsnog heb een lijstje gemaakt van een aantal winkels die mijn favoriet zijn, en waar je ook online nog steeds terecht kunt:

 • De Hema is een geweldige winkel met super leuke decoratie, kaarsen en knutselspulletjes. Ook zijn de prijzen bij Hema voor iedereen aantrekkelijk.
 • De Xenos is super leuk, en heeft aantrekkelijke prijzen. Kleine deco dingetjes zijn er te koop maar ook kerstballen en servetringen.
 • De H&M HOME is sinds kort geopend in Amsterdam en heeft prachtige spullen. Ook nu tijdens de kerst spelen ze graag in op hun assortiment. Ze verkopen onder andere servies, servetten en decoratie.
 • De Bijenkorf het warenhuis die iedereen wel kent. Ze hebben nu op de website sale, dus sla je slag! Denk aan tafelkleden, servies, bestek, linten, kandelaren en decoratie.

WIJN

Ook tijdens een kerstdiner kan een lekker wijntje en/of champagne natuurlijk niet ontbreken. Om de lokale ondernemers uit de omgeving een beetje te steunen in deze tijd wil ik jullie graag voorstellen aan de eetwinkel Zonnig Zuid in Schagen.

Zonnig Zuid heeft een ruime keuze van wijnen uit de wijnlanden Frankrijk, Spanje en Italië. Ze verkopen wit, rosé en rood. Daarnaast hebben ze diverse soorten dessertwijn, port en mousserende wijnen.

Ook heb ik een lijstje van mijn favorieten uit de winkel die ik graag met jullie willen delen:

Champagne Barnaut Bouzy, Branciforti dei Bordonaro Catarratto, LePlan-Vermeersch-GTG

DO IT YOURSELF

Om deze blog mee af te sluiten heb ik nog een leuke DIY, nu we dit jaar veel thuis zitten is het extra leuk om wat tijd te besteden aan knutselen. Alleen, met je kids, moeder of oma, noem maar op. We gaan tags maken van klei die je kunt gebruiken om aan te geven wie waar gaat zitten, of die je kunt gebruiken als decoratie op de borden.

Voor het maken van de klei tags heb je nodig:

 • Zelfhardende klei ( Kun je kopen bij de action, hobbywinkel of bestellen bij Bol.com)
 • Vormpjes
 • Deegroller
 • Bakpapier
 • Letterstempels
 • Lint
 • Schaar
 • (Verf)

Wat moet je doen?

 • Leg bakpapier op de plek waar je aan de slag gaat.
 • Haal de klei uit de verpakking en kneed zacht zodat je de klei goed kunt uitrollen.
 • Rol de klei uit en zorg ervoor dat de klei ongeveer een gelijke hoogte heeft van 3 tot 5 mm.
 • Haal de vormpjes te voorschijn of maak zelf jouw eigen gekozen vorm en snij deze uit. ( Als je name tags wilt maken zorg er dan voor dat jouw vormpje groot genoeg is voor je letterstempels )
 • Maak aan de bovenkant van je vormpje een klein gaatje zodat je je tag kunt ophangen of ergens omheen kunt binden.
 • Zodra je vormpjes klaar zijn laat deze uitharden.
 • Knip een leuk lintje af en rijg deze door het gaatje van de tag.
 • Om de tags nog leuker te maken, of om ervoor te zorgen dat deze tags nog meer in jou gekozen stijl passen kun je de tags ook verven. Maak bijvoorbeeld leuke stippen, sterretjes of schilder de helft in jouw thema kleur. Laat je creativiteit er op los en ga aan de slag!
Heel veel succes met deze DIY, heb jij deze tags gemaakt? Maak een foto en tag @boudewijnhosmuskeukenambacht op Instagram of Facebook. Ik ben super benieuwd naar de resultaten!
Inspiratiebeelden klei tags

No items found.
Meer nieuws

onze laatste nieuwsberichten

Lees meer nieuws